Toinen aalto pyyhkii katteet mennessään 10/2020

Loppuvuoden ennusteet näyttävät hurjilta.

Yrityksiä ajautui konkurssiin jo keväällä, ja nyt sinnikkäästi eteenpäin porskuttavat yritykset pelkäävätkin, mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Samppanjaa ja vaahtokarkkeja ei ainakaan ole tiedossa vielä hetkeen. Koronan vuoksi yritykset ovat laittaneet investoinnit jäihin, ja ilman investointeja talouskasvu jää väistämättä heikoksi. Tartuntojen voimakas lisääntyminen ja uudet rajoitukset varjostavat toipumista. Synkistä näkymistä huolimatta talouden uskotaan toipuvan asteittain. Nyt onkin tärkeää huolehtia yritysten iskukyvystä, jotta saamme pidettyä työpaikat ja varmistamme talouden elpymisen.

Korona ei tule vielä hetkeen päästämään otteestaan. Ei ennen kuin saamme toimivan rokotteen markkinoille. Kannattaakin suosiolla hyväksyä tilanne sekä miettiä, miten taistella vastaan. Kriisillä on myös positiivisia puolia. Yritykset joutuvat nyt toden teolla miettimään strategioitaan uudelleen ja kehittämään liiketoimintaansa. Ne, jotka eivät ole valmiita muuttumaan, uppoavat aaltoihin.

Oletko varautunut toiseen erään koronaa vastaan?

Kannattaa varautua pahimpaan. Kukaan ei osaa vielä tarkasti ennustaa, kuinka paha loppuvuodesta todellisuudessa tulee. Yllättäviä konkursseja voi olla edessä, ja monet kamppailevat maksuvaikeuksien kanssa. Älä siis luota sinisilmäisesti kehenkään muuhun paitsi itseesi. Kassa kannattaakin suojata riskeiltä, jotta liiketoiminta voi jatkua, kaikesta huolimatta. 

Luottotappiot aiheuttavat etenkin vientiyrityksille päänvaivaa. Asiakkaiden maksuhalukkuutta on vaikea arvioida etukäteen varsinkin, kun käydään kauppaa vieraammissa kauppakulttuureissa. Kysymys kuuluukin, oletko valmis kantamaan maksukykyyn liittyviä riskejä yksin ja pahimmassa tapauksessa ajautumaan konkurssiin?

Pelkällä sinnikkyydellä ei pitkälle pötkitä, vaan tarvitaan tukijoukkoja. Loppuvuoden aikana koronan vaikutukset tulevat näkymään vahvasti etenkin vientiyrityksissä. Tulokset laskevat radikaalisti, ja kasvua ei synny ilman ulkopuolista apua. Markkinat uudistuvat. Avautuu uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Tarvitaan kunnianhimoista strategiaa, uusia reittivalintoja ja perinteisistä toimintamalleista irtautumista.  

Pystytkö vastaamaan muuttuvien markkinoiden haasteisiin?

Kaikki lähtee riskienhallinnasta. Mikäli perustukset eivät ole kunnossa, voi unohtaa mahdollisuuden menestymiseen. Usko rohkeasti tulevaisuuteen ja tee päätöksiä, jotka hyödyttävät yritystäsi. Ota apu vastaan ja mahdollisesti voit loppuvuodesta kohottaa maljan ja todeta, että selvisimme. Ensi vuosi voi näyttää jo valoisammalta.

 
Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja

Vastuuvapausilmoitus

Täällä esitetyt tiedot on tarkoitettu vain yleisiksi tiedoiksi, eikä niitä voida pitää luotettavina kuvauksina. Voimassaolevat ehdot löytyvät varsinaisesta vakuutuskirjasta tai kyseistä tuotetta tai kyseisiä palveluita koskevasta sopimuksesta. Minkään täällä esitetyn ei voi katsoa oikeuttavan tai velvoittavan Atradiusta mihinkään tai tekemään Atradiusta vastuunalaiseksi, mukaan lukien velvollisuus asiakkaidesi due diligence -tarkastuksiin puolestasi. Jos Atradius tekee due diligence -tarkastuksen tietylle loppuasiakkaalle, tarkastus johtuu Atradiuksen omista vakuutustarpeista, eikä sen tarkoitus ole hyödyttää vakuutuksenottajaa tai muuta tahoa. Atradiusta, siihen liittyviä yrityksiä tai sen haara- tai tytäryhtiöitä ei myöskään voi missään tapauksessa pitää korvausvelvollisena suorista, epäsuorista, erityisistä, satunnaisista tai välillisistä vahingoista, jotka johtuvat tällä sivulla esitettyjen tietojen käytöstä.