Nyt ei ole aika viettää siestaa 3/2021

Toivo elää koronapandemian aiheuttaman shokkiaallon jälkimainingeissa. Globaalin kaupan elpyminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia sijoittajille ja vientikaupalle.

Mistä löytyvät lupaavimmat kasvumarkkinat?

Kun taloudet avautuvat, kysynnän ja viennin elpyminen stimuloivat BKT:n kasvua vuonna 2021. Atradiuksen ekonomistien laatima markkinakatsaus ennustaa Chilen, Egyptin, Senegalin, Malesian ja Vietnamin olevan maita, joilla on hyvät mahdollisuudet toipua pandemiasta ennen muita. Näillä markkinoilla kaupan lisääntyvä monialaistuminen, investointien voimakas kasvu ja dynaamiset kotimarkkinat tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia myös suomalaisille vientiyrityksille.

Haluaisitko laajentaa kaupankäyntiäsi? 

Esimerkiksi Chilessä on houkutteleva liiketoimintaympäristö, jota tukevat vakaat instituutiot, vähäinen korruptio ja tehokas makrotalouspolitiikka. Vaikka pandemia iski talouteen, Chile osoittautui joustavaksi Covid-19-iskuja vastaan ja maalla on hyvät edellytykset vankalle elpymiselle tulevina vuosina. Lisäksi Chilellä on yksi vankimmista keskipitkän aikavälin rahoitusjärjestelmistä. Suhteellisen pieni julkinen velka antaa myös mahdollisuuden toteuttaa huomattavia finanssipoliittisia elvytystoimia.

Uusia kauppamahdollisuuksia syntyy nyt useilla markkinoilla. Voi olla helppoa jäädä tuttuun ja turvalliseen, mutta täytyy myös muistaa, että ilman riskejä ei voi myöskään voittaa. Ole edelläkävijä, älä altavastaaja. On oltava uskallusta, mutta riskienhallinnan tulee olla kunnossa. Mieti laatikon ulkopuolelta ja tee harkittuja liikkeitä. Asenteella on merkitystä. Mañana-meininki ei enää riitä!

Kuten pandemia meille opetti, muutokset ovat myös mahdollisuuksia. Yritysten on tärkeää omaksua tekemisen meininki. Selviytymissuunnitelma on hyvä miettiä etukäteen. Vaikka talous on palautumassa pikkuhiljaa, koronakriisi tulee vielä jatkumaan ja vaatii yrityksiltä paljon. Katse on nyt siirrettävä eteenpäin ja uuteen kasvuun on varauduttava. Tulevaisuus voi olla paljon aurinkoisempi kuin nähty menneisyys. Nyt tarvitaan rohkeutta ja uudistuskykyä sekä yrityksiltä että hallitukselta, jotta taloutemme saadaan taas nousujohteiseksi.

Pakkaa siis reppuun tärkeimmät opit ja lähde nousemaan kohti huippua. Ota mukaasi tukihenkilö, joka auttaa sinua vaikeimmissa nousuissa ja auttaa sinua ennakoimaan mahdolliset riskit reitin varrella. 

Markkinakatsauksen pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.

Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja