Neljännes yrityksistä maksukyvyttömiä 5/2021

Nyt viimeistään kannattaa herätä siihen, että maailma on muuttumassa. Paluuta vanhaan ei ole.

Atradiuksen ekonomistien uusin julkaisu ennustaa yritysten maksukyvyttömyystapausten lisääntyvän maailmanlaajuisesti jopa 26% tänä vuonna. Yritysten maksukyvyttömyystapausten määrä laski vuonna 2020 johtuen konkurssilakien väliaikaisista muutoksista ja verohelpotuksista. Näitä toimenpiteitä on poistettu asteittain käytöstä. Maksukyvyttömyystapausten määrän kasvu vuonna 2021 tulee olemaan suurinta Australiassa, Ranskassa, Singaporessa ja Itävallassa eli kaikissa niissä maissa, joissa hallitus on toteuttanut voimakkaita toimenpiteitä. 

Oletko ottanut muuttuneen tilanteen huomioon liiketoiminnassasi?

Kannattaisi. Meillä on historiallinen painolasti hartioilla, ja taakkaa kannattaakin vähentää, jos siihen on mahdollisuus. Erityisen tärkeää on suojata myyntisaatavat asiakkaan maksukyvyttömyyden varalta. Jos yritykselläsi ei ole taustatukea, pahimmassa tapauksessa liiketoimintasi voi loppua kuin seinään. Tilanteet voivat eskaloitua hyvinkin nopeasti. Kun riskienhallinta on kunnossa, pysyt kiinni olennaisessa. 

Meitä on koeteltu jo pitkään. Suomalaisyritysten kriisinkestävyys on kuitenkin osoittautunut hyväksi. Toimivien koronarokotteiden myötä usko kriisin selättämiseen on palannut. Nyt kannattaakin olla ajoissa liikkeellä ja suunnata katse kohti kasvua. Patoutunutta kysyntää on nimittäin kertynyt kaikille toimialoille.

Haluatko kasvaa?

Vaikka maksuhäiriöiden määrä on kasvussa, ilmassa on myös positiivisia merkkejä. Mikäli haluat kasvaa, viennillä on suuri rooli. Etenkin kasvuyrityksillä korostuu riskienhallinta. Vakuuttamalla myyntisaatavat voit turvallisin mielin laajentua tuntemattomillekin markkinoille. Yrityksissä onkin nyt haettava uusi tasapaino; osa tehdään itse ja osa kannattaa ulkoistaa yhteistyökumppanille. 

Normaalimmat ajat ovat pikkuhiljaa palaamassa. Sinnitellään vielä hetki.

Aurinkoa kevääseen!

Pääset lukemaan maksukyvyttömyysennusteen täältä.
 
Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja