Maksaako asiakas laskunsa? Mitä jos ei maksa? 2/2017

Vienti vaatii tietoa asiakkaasta. Atradiuksella on tiedossa yli 200 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytyminen.

Kevään Pk-yritysbarometri sisälsi mielenkiintoisen ja upean uutisen: pk-yritysten into viedä tuotteita ja palveluja ulkomaille on lisääntynyt selvästi. Barometrin mukaan peräti 23 prosenttia vastaajista ilmoitti harjoittavansa vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla jollain tasolla. Suora vienti oli yleisin keino kansainvälistyä. Jos prosentit kääntää numeroiksi, puhutaan jo 65 000 yrityksestä.

Lisäksi oli hieno havaita, että voimakasta kasvua hakevien yritysten määrä on ollut kahden viime barometrin ajan hienoisessa nousussa.

Hyvien uutisten vastapainona barometrissa oli kysymys vientikaupan rahoitusinstrumenttien käytöstä. Ylivoimaisesti suurin osa yrityksistä ei suojaa myyntisaatavia mitenkään. Luottovakuutuksen käyttö on vaihdellut kahden vuoden aikana 12-15 prosentin välillä.

Yritysten kasvava into vientiin, mutta sinisilmäinen suhtautuminen asiakkaan maksukykyyn tai –haluun ei ole hyvä yhdistelmä. Luvassa on ikäviä yllätyksiä monelle yritykselle. Niin pienille kuin suuremmillekin. Varsinkin, kun potentiaalisimmat vientimarkkinat ovat tänä vuonna niin sanotuissa eksoottisissa maissa.

Atradiuksen listauksessa lupaavimmat markkinat ovat Intiassa, Indonesiassa, Keniassa, Norsunluurannikolla, Perussa, Chilessä ja Bulgariassa. Näissä maissa kotimainen kysyntä on noussut, keskiluokka kasvussa ja poliittinen päätöksenteko suosii uudistuksia. Nyt käsi sydämelle. Kuinka moni aidosti tietää, minkälainen yritysten maksukulttuuri tai taloudellinen tilanne on vaikkapa Indonesiassa? Aika harva käsi nousee.

Samalla luotolla myyminen on yrityksille kilpailukysymys. Se on oikeastaan ainut tapa. Miksi ostaja luottaisi myyjään niin paljon, että maksaisi laskun etukäteen ennen tavaran tai palvelun toimitusta?

Itse en keksi yhtään syytä.

Atradius on erikoistunut luottovakuuttamiseen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vakuutamme myyntisaatavat. Atradiuksella on myös yli 200 miljoonan yrityksen tiedot, aina maksutapakäyttäytymisestä talouslukuihin. Se tieto on arvokasta.

Kilpailu viennissä kiristyy vuosi vuodelta. Kaupankäynti on nopeaa ja asiakkaita on ympäri maailmaa. Tieto asiakasyrityksestä on tärkeää, myyntisaatavien suojaus voi olla jopa elinehto.

Juhani Laitala

Vastuuvapausilmoitus

Täällä esitetyt tiedot on tarkoitettu vain yleisiksi tiedoiksi, eikä niitä voida pitää luotettavina kuvauksina. Voimassaolevat ehdot löytyvät varsinaisesta vakuutuskirjasta tai kyseistä tuotetta tai kyseisiä palveluita koskevasta sopimuksesta. Minkään täällä esitetyn ei voi katsoa oikeuttavan tai velvoittavan Atradiusta mihinkään tai tekemään Atradiusta vastuunalaiseksi, mukaan lukien velvollisuus asiakkaidesi due diligence -tarkastuksiin puolestasi. Jos Atradius tekee due diligence -tarkastuksen tietylle loppuasiakkaalle, tarkastus johtuu Atradiuksen omista vakuutustarpeista, eikä sen tarkoitus ole hyödyttää vakuutuksenottajaa tai muuta tahoa. Atradiusta, siihen liittyviä yrityksiä tai sen haara- tai tytäryhtiöitä ei myöskään voi missään tapauksessa pitää korvausvelvollisena suorista, epäsuorista, erityisistä, satunnaisista tai välillisistä vahingoista, jotka johtuvat tällä sivulla esitettyjen tietojen käytöstä.