Kiinalainen juttu 4/2022

Venäjän talous horjuu kuilun partaalla ja sota vavisuttaa maailmantalouden näkymää.

Erityisesti Kiinalla on edessään nyt todellista tasapainottelua. Virallisesti Kiina on ottanut neutraalin kannan ja ilmoittanut jatkavansa kauppayhteistyötään Venäjän kanssa huolimatta länsivaltioiden asettamista kattavista pakotteista. Taloudellisen tuen antaminen Venäjälle voi kuitenkin rasittaa vakavasti suhteita Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin, jotka molemmat ovat tärkeitä kauppakumppaneita Kiinalle. Tämä lisää myös riskiä, että kiinalaiset yritykset ja pankit joutuvat toissijaisten pakotteiden kohteeksi.

Atradiuksen ekonomistien maaraportin mukaan Kiinan talouskasvu hidastuu selvästi vuonna 2022. Ennustamme Kiinan talouskasvun hidastuvan alle 5 prosenttiin tänä vuonna, sillä vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä koetut haasteet vaikuttavat edelleen BKT:n kasvuun. Tällä hetkellä Covid-19-tartunnat ja Ukrainan sodan vaikutukset (esim. jyrkästi nousevat hyödykehinnat ja kysynnän lasku keskeisillä vientialueilla) ovat edelleen Kiinan talousnäkymiä heikentäviä riskejä.

Onko sinulla vientiä Kiinaan?

Kiinan liiketoimintaympäristö on entistä haastavampi paikka. Kannattavuus ei ole niin korkea kuin se voisi olla, ja kasvavat kustannukset ovat yksi merkittävä asia. Haasteista huolimatta yritykset ovat kuitenkin toistaiseksi valmiita investoimaan Kiinan vientiin. Mahdollisten uhkien, kuten poliittisten riskien, varalta myyntisaatavat on kuitenkin hyvä suojata. Yritystoiminnassa yleensäkin tulisi osata ennakoida riskit, eikä herätä vasta silloin, kun tilanne on jo päällä. Strategisesti ajatellen myyntisaatavien turvaaminen on fiksuinta, mitä voit tehdä. Etenkin, kun maailmanpoliittinen tilanne on epävakaa.

Epävarmuuden ja pelon vallitessa sodan taloudelliset vaikutukset ovat toisarvoisia, mutta niihinkin on varauduttava. Tilanne vaikuttaa väistämättä yritysten talousluottamukseen, ja tulevaisuuteen suuntautuvat investointipäätökset joudutaan nyt miettimään uudelleen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut tunteet pintaan. Lähiympäristömme turvallisuustilanne on muuttunut. Humanitäärisen kriisin keskellä investoinneista ja taloudesta puhuminen voi tuntua merkityksettömältä. Yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, jolla voimme varautua tulevaisuuteen.

Lue Kiinan maaraportti täältä.
 

Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja