Kestääkö kassa karanteenin? 04/2020

Tämä vieras ei tosiaankaan ollut tervetullut. Koronasta tuli taloudelle ja yrittämiselle suurempi uhka kuin osasimme odottaakaan.

Kukaan ei osannut varautua tähän, ja nyt jos koskaan yritykset tarvitsevat tukea selvitäkseen kriisistä kuivin jaloin.

 

Miltä ennusteet sitten näyttävät?

 

Selvää on, että koronavirus saapui huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Maailmanlaajuinen talouskasvu oli jo aiemmin hidastunut merkittävästi. Atradiuksen julkaiseman raportin mukaan yritysten maksukyvyttömyys tulee dramaattisesti lisääntymään ja bruttokansantuotteen kehitys olemaan heikointa sitten finanssikriisin jälkeen. Koronavirus leviää nopeasti, ja viruksen itämisaika on paljon pidempi kuin oletettiin. Tämä tekee siitä vaikeamman kontrolloida ja haastavamman ennakoitaessa talousvaikutuksia pidemmällä tähtäimellä.

 

Miltä Euroopan tilanne näyttää?

 

Haastavalta. Kaikista kovimmin korona on iskenyt sellaisiin maihin, kuten Italia ja Espanja, joissa taloudellinen tilanne on jo ennestään ollut heikko. Karanteenit ja viranomaisten toteuttamat ankarat toimenpiteet vaikuttavat radikaalisti talouteen. Työttömyys on räjähtämässä käsiin. Euroopan maiden tulisikin vetää yhtä köyttä, jotta saisimme hallittua tilannetta edes jollain tasolla.

 

Nyt onkin tärkeintä vaikuttaa niihin asioihin mihin pystymme. Selvää on, että yrityksiä menee konkurssiin, ja moni joutuu maksuvaikeuksiin, kun tuloja ei yksinkertaisesti ole. Ne yritykset, jotka ovat turvanneet oman kassansa ajoissa, ovat nyt parhaassa asemassa. Näillä onkin mahdollisuus selviytyä tästä myrskystä.

 

Maailma tulee muuttumaan monella tapaa. Positiivinen asia on, että ihmiset ovat valmiita kantamaan kortensa kekoon. Halu auttaa on suuri, mikä tekee kaikesta siedettävämpää. Emme ole tässä yksin, ja jokainen voi vaikuttaa asioihin omilla valinnoillaan.

 

Kantaako sinun yrityksesi epävarmuuden painoa selässään?

 

Nyt jos koskaan kannattaa miettiä uudelleen yrityksen luottopolitiikkaa. Taakka voi olla liian suuri kannettavaksi ilman apuja. Kannetaan se yhdessä. Me autamme sinua perimään erääntyneet saatavat, minimoimaan luottotappiot ja neuvomaan, kuinka sinun kannattaisi toimia kriisin keskellä.

 

Raportin pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.

 

Juhani Laitala