Ennuste lupaa hyvää yritysten maksukyvystä 11/2017

Hyvät uutiset suomalaisyritysten taloustilanteesta jatkuvat.

Maksukyvyttömien suomalaisyritysten määrä tulee laskemaan myös ensi vuonna, ennusteen mukaan seitsemän prosenttia. Ja kun tälle vuodelle on jo ennustettu 12 prosentin pudotus, niin voidaan puhua todella historiallisesta ajanjaksosta. Tiedot ovat peräisin ekonomistiemme tekemästä kansainvälisestä laskelmasta.

Pelkästään tämän vuoden luvut alittavat ensimmäistä kertaa vuoden 2007 tason, jolloin Atradius alkoi mitata yrityksiä maittain maksukyvyttömyysindeksillä. Ennusteissa indeksiluku putoaa 87:ään.

Suomalaisyritykset ovat nyt hienossa ja harvalukuisessa seurassa eli ”alle satasten” kerhossa. Euroopan maista Hollanti, Saksa sekä Itävalta ovat omassa kastissaan, ja Suomi on heti neljäntenä. Eniten maksukyvyttömien yritysten määrä on noussut finanssikriisin jälkeen Espanjassa, peräti nelinkertaiseksi.

Ruotsin tilanne kiinnostaa myös suomalaisia. Naapurimaassa indeksi huitelee sadan huonommalla puolella. Ensi vuonna on luvassa käänne parempaan, mutta ei alle sadan. Ainoa mustalammas Euroopassa näyttää olevan Englanti. Suomalaisyritysten toipuminen on ollut yllättävän nopeaa, vaikka taantuma rokotti meitä vuosikausia. Viitteitä paremmasta on saatu bkt:n kasvuennusteista ja esimerkiksi konkurssitilastosta.

Taustalla on myös tarkka taloudenpito. On yleisessä tiedossa, että puolet yrityksistä on nettovelattomia. Etenkin kotimaan kauppaa tekevät yritykset pystyvät maksamaan laskujaan säntillisesti. Riski kasvaa niillä, jotka ovat riippuvaisia ulkomaisten asiakkaiden maksukyvystä tai –haluista.

Maksukyvyn mittaaminen on hyvä ja tärkeä työkalu. Meille se on luontaista, sillä Atradius toimii 52 maassa ja yhtiöllä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Maksukyvyttömyys nimittäin johtaa yleensä konkursseihin ja asiakasyritysten kannalta luottotappioihin.

Juhani Laitala

Aiheeseen liittyviä sivuja

Insolvency Forecasts August 2017

Raportti

Atradius forecasts insolvencies across advanced markets to fall by 3.0% this year and 2.0% next year, particularly led by an increasingly robust recovery in the eurozone.

Vastuuvapausilmoitus

Täällä esitetyt tiedot on tarkoitettu vain yleisiksi tiedoiksi, eikä niitä voida pitää luotettavina kuvauksina. Voimassaolevat ehdot löytyvät varsinaisesta vakuutuskirjasta tai kyseistä tuotetta tai kyseisiä palveluita koskevasta sopimuksesta. Minkään täällä esitetyn ei voi katsoa oikeuttavan tai velvoittavan Atradiusta mihinkään tai tekemään Atradiusta vastuunalaiseksi, mukaan lukien velvollisuus asiakkaidesi due diligence -tarkastuksiin puolestasi. Jos Atradius tekee due diligence -tarkastuksen tietylle loppuasiakkaalle, tarkastus johtuu Atradiuksen omista vakuutustarpeista, eikä sen tarkoitus ole hyödyttää vakuutuksenottajaa tai muuta tahoa. Atradiusta, siihen liittyviä yrityksiä tai sen haara- tai tytäryhtiöitä ei myöskään voi missään tapauksessa pitää korvausvelvollisena suorista, epäsuorista, erityisistä, satunnaisista tai välillisistä vahingoista, jotka johtuvat tällä sivulla esitettyjen tietojen käytöstä.