Case-tutkimus - Rawbite: Luottovakuutus elintarvikeviennin tarpeisiin

Atradius auttaa Rawbitea kasvamaan kannattavasti

Yhdellä silmäyksellä

Yritys:

Rawbite

Toimiala:

Elintarviketeollisuus

Markkinat:

Maailmanlaajuinen

Haaste:

Vienti kasvoi niin nopeasti, ettei kaikkien uusien asiakkaiden luottokelpoisuuden arviointi ollut mahdollista omin voimin.

Tulokset:

Ulkoistamalla luottoriskien arvioinnin Atradiukselle yrityksen perustajat pystyivät keskittymään tuotekehitykseen, yritystoiminnan hallittuun laajentamiseen ja asiakkuussuhteista huolehtimiseen.

Näin me autoimme:

Asiantuntijatiimimme ymmärsi Rawbiten tarpeet ja tunnisti sen toimintaan liittyvät riskit, joilta Rawbite suojautuu nyt luottovakuutuksella.

Yhteistyö Atradiuksen kanssa helpottaa elämäämme. Minun ei tarvitse pohtia, kenelle myydään luotolla ja kenelle ei.

Morten Fullerton Rawbite case study Morten Fullerton
vientijohtaja

Rawbiten johto keskittyy terveellisten proteiinipatukoiden tuotekehitykseen ja vientiin. Yrityksen vientijohtaja kuvaa yhteistyötä Atradiuksen kanssa “helpoksi ja joustavaksi” ja antaa erityiskiitoksen Atradiuksen asiakasvastaavalle.

Tavoitteet

 

Rawbitelle oli tärkeintä varmistaa, että yritys kasvaisi nopeasti mutta kannattavasti ilman pelkoa luottotappioista.

Rawbiten vientijohtaja Morten Fullerton halusi keskittyä yrityksen toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. ”Viemme tuotteitamme ympäri maailmaa. Valitsemme tuotteiden jälleenmyyjiksi lähinnä pienyrityksiä, koska haluamme, että jälleenmyyjät uskovat aidosti sekä tuotemerkkiimme että tuotteisiimme. Toisaalta tällaisesta strategiasta seuraa riskejä.”

Morten Fullerton, Atradius case study

Morten Fullerton, vientijohtaja

“Koska useimmat jälleenmyyjistämme ovat pienyrityksiä, niiden taloudellinen asema ei ole välttämättä vahva etenkään toiminnan alkumetreillä. Lisäksi, koska tuotteitamme myydään yli 35 maassa, meidän on mahdotonta ryhtyä arvioimaan itse yksittäisten jälleenmyyjien luottokelpoisuutta.”

“Kun tilausten kappalemäärät ja tilatut volyymit alkoivat kasvaa, ymmärsimme, että meidän olisi tärkeää löytää asiantunteva ja joustava yhteistyökumppani, joka ymmärtäisi yritystämme ja sen tarpeita. Atradius täytti kaikki nämä kriteerit.”

Meidän roolimme

Atradius tukee Rawbiten liiketoimintaa

Rawbite perustettiin vuonna 2009 ja yhteistyömme alkoi vuonna 2012. Arvioimme Rawbiten ostajien luottokelpoisuuden ja turvaamme Rawbiten myyntisaatavat. Vuoden 2012 jälkeen Rawbiten liikevaihto on yli kymmenkertaistunut, eikä kasvu osoita hidastumisen merkkejä.

Rawbite päätti noudattaa Atradiuksen suositusta ja määritteli yrityksen yksinkertaiseksi ja selkeäksi luottopolitiikaksi sen, että kaikki luotollinen myynti edellyttää Atradiuksen hyväksyntää. Rawbite vaatii, että uudet asiakkaat maksavat ensimmäisen tilauksensa ennen toimitusta. Ennen seuraavaa tilausta Atradius määrittelee asiakkaan luottokelpoisuuden. Rawbiten Morten Fullertonin mukaan tämä auttaa Rawbiten suhteessa jälleenmyyjiin.

“Yhteistyö Atradiuksen kanssa helpottaa elämäämme. Minun itseni ei tarvitse pohdiskella, kenelle myydään luotolla ja kenelle taas ei. Asiakkaammekin ymmärtävät, miksi olemme ulkoistaneet monimutkaiset luottoriskiarviot ja seurannan.

Koska Rawbite hoitaa itse tuotteiden jakelun Tanskassa, Atradiuksen luottovakuutus kattaa vain ulkomaille toimitettavat tilaukset. Jälleenmyyntiverkostoverkosto laajenee jatkuvasti, joten Morten Fullerton arvostaa sitä, että asiat pidetään selkeinä ja yksinkertaisina.

“Christen Dalsgard, joka on yhteyshenkilömme Atradiuksessa, on aikaansaava, jämpti ja hän todellakin ymmärtää, miten yrityksemme toimii. Christen on yksi syy siihen, miksi emme ole edes harkinneet muita vaihtoehtoja. Saamme häneltä nopeasti apua myös silloin, kun joudumme hakemaan ostajillemme suurempia limiittejä jatkuvasti kasvavien tilausmäärien vuoksi. Tämä on meille ehdottoman tärkeää, jotta voimme kasvattaa toimintaamme kestävästi ja turvallisesti”, Morten Fullerton sanoo.

Tulokset

Tietojärjestelmämme ja luottoriskiarviomme auttoivat Morten Fullertonia ja hänen tiimiään keskittymään jälleenmyyjäsuhteiden hoitamiseen. Koska me otimme vastuun riskienhallinnasta, Rawbite pystyy myymään tuotteitaan jälleenmyyjille edullisin tukkuhinnoin ja tarjoamaan asiakkaille yhdenmukaiset sopimusehdot.
“Haluamme helpottaa myös jälleenmyyjiemme elämää. Jos vaatisimme maksuille vaikkapa vakuuksia, asiakkaille koituisi siitä runsaasti ylimääräistä hallinnollista työtä. Nyt voimme jättää asiat Atradiuksen hoidettaviksi ja luottaa Atradiuksen päätöksiin”, Morten Fullerton toteaa.

Strategia, jossa Atradius ottaa vastuun ostajien luottoriskin määrittämisestä, on toiminut, sillä Rawbite ei ole joutunut hakemaan vielä kertaakaan vakuutuskorvauksia.
”Jos totta puhutaan, luottovakuutus auttaa minua nukkumaan yöni hyvin. Atradiuksen ansiosta en huolestu, vaikka jonkun ison laskun suoritus olisi muutaman päivän myöhässä”, sanoo Morten Fullerton.

Rawbite:

Rawbite on tanskalainen yritys, jonka perustivat ystävykset Morten Fullerton, Nikolaj Nolsøe Bau ja Rolf Lehmann. Yritys kehittää, valmistaa ja jälleenmyy terveellisiä ja ravitsevia välipalapatukoita, jotka on valmistettu hedelmistä ja pähkinöistä. Kaikki patukat ovat luomua, gluteenittomia, laktoosittomia ja raakaravintoa.