Yrittäjän kasvukipuja 2/2021

Ajat muuttuvat hyvässä ja pahassa. Tuleeko vuodesta 2021 kaikkien aikojen konkurssiennätysten kausi?

Viime vuoden toukokuussa voimaan astunut konkurssilain väliaikainen muutos on päättynyt, joten maksun laiminlyöntiä koskevaa maksukyvyttömyysolettamaa muutettiin velallisen eduksi. Muutoksen ansiosta velallisen maksuaika konkurssiuhkaisesta maksukehotuksesta pitenee 30 päivään normaalista viikon maksuajasta. Tämä tarjoaa edelleen helpotusta velallisille, mutta luo väistämättäkin uhkakuvia tulevaisuuteen. Ennakoidaan, että alkukeväästä on luvassa ennätysmäärä konkursseja. 

Moni sellainenkin yritys, jonka ongelmat eivät ole johtuneet koronasta, on voinut hyötyä konkurssilain väliaikaisesta muutoksesta. Edessä voi siis olla konkurssiaalto, kun yritysten heikentynyt tilanne alkaa purkautua. Yrittäjien pitääkin nyt itse olla itse aktiivisia torjuakseen velkojan hakeman konkurssin.

Oletko varautunut?

Tulemme näkemään lohduttomia tilanteita. Kaikki kivet kannattaakin kääntää, mikäli toiveissa on yrityksen hengissä pitäminen. Luottovakuutus toimii eräänlaisena lisähappena yritykselle: se auttaa minimoimaan riskit ja selviytymään vaikeista ajoista. Kannattaakin toimia ajoissa, ennen kuin ollaan teho-osastolla.

Maailmanlaajuinen kaupankäynti muuttuu radikaalisti, ja tämä tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tilaisuudet pitää vaan osata hyödyntää oikealla tavalla. Kriisi voi olla myös mahdollisuus. Nyt onkin tärkeää, että yritykset jatkavat toimintansa kehittämistä poikkeusajoista huolimatta. 

Millä keinolla voisit saada lisää kompetenssia markkinoilla? 

Uskalla kyseenalaistaa vanhat käytännöt ja innovoida uutta. Ole ennakkoluuloton. Liika epävarmuus voi jarruttaa kehitystä. Kaiken perusta on hyvä yhteistyökumppani, joka mahdollistaa kasvun ja auttaa sinua tunnistamaan riskit etukäteen. Välillä voi olla vaikeaa pysyä kärryillä siitä, mitä markkinoilla tapahtuu, mutta luotettava tieto on paras kaverisi. Käytä aikaasi mieluummin tuottavampaan tekemiseen ja ulkoista riskit.

Vaikka tuleva kevät näyttääkin synkälle, ei anneta sen lannistaa meitä. Kiristä tahtia ja ota lisähappea, jos happi meinaa loppua kesken. Epäonnistumisistakin voi aina oppia jotain.

Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja