Valopilkkuja synkkyyden keskellä 2/2023

Euroopassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu edelleen, ja euroalueen näkymät ovat synkät. Talouskasvu jatkui odotuksia pidempään, mutta nyt olemme laskusuhdanteessa.

Yhä useampi yritys kirjaa tällä hetkellä luottotappioita. Taloudellisesti epävarmana aikana voi tuntua turvalliselta laittaa myös stoppi investoinneille. Tämä ei kuitenkaan kannata, sillä investoinnit uudistavat taloutta ja luovat pohjaa uudelle kasvulle. Uskalla siis ottaa hallittuja riskejä ja etsiä kasvumarkkinoita myös oman kuplan ulkopuolelta.

Voit löytää vinkkejä Atradiuksen uusimmasta talouskatsauksesta, jossa analysoimme Euroopan, Aasian ja Yhdysvaltojen markkinoita selvittääksemme, millä toimialoilla on kasvumahdollisuuksia. Nämä ovat "valopilkkuja" alkuvuoden melko synkissä talousennusteissa.

Euroopassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu edelleen, ja euroalueen näkymät ovat synkät, koska euroalue on maantieteellisesti lähellä sotaa ja riippuvainen fossiilisten polttoaineiden tuonnista. Tästä huolimatta autoteollisuudessa, tieto- ja viestintätekniikassa sekä lääketeollisuudessa on kasvumahdollisuuksia. Esimerkiksi autoteollisuus saa uutta pontta, kun varastotasot elpyvät, toimitushäiriöt vähenevät ja energian säännöstelyn uhka hälvenee.

Yhdysvalloissa hintojen ja korkojen nousu tukahduttavat kotimaisen kysynnän. Kasvumahdollisuuksia on aiempaa vähemmän, mutta auto- ja kuljetusalan näkymät ovat kohtalaiset. Autoteollisuuden tuotannon odotetaan kasvavan 2,9 prosenttia vuonna 2023, mikä vastaa maailmanlaajuista kasvua. Uusi infrastruktuuripaketti tukee alaa ja lisää kuljetus- ja logistiikkapalvelujen kysyntää tänä vuonna.

Oletko harkinnut vientiä Aasiaan?

Aasiassa näkymät ovat edelleen myönteiset, mutta odotamme kasvun hidastuvan maailmanlaajuisen kysynnän heikentyessä. Rakentamisen, tieto- ja viestintätekniikan, elintarviketeollisuuden ja liikenteen toimialoilla on vahvat kasvuennusteet. Rakennustuotanto kasvanee Aasian ja Tyynenmeren alueella peräti 6,4 prosenttia vuonna 2023, kun maailmanlaajuisesti rakennusalan kasvun ennustetaan olevan vain 1,9 prosenttia.

Rohkeutta on tarttua mahdollisuuksiin. Niitä löytyy, kun uskaltaa kääntää jokaisen kiven. Panosta vakaaseen liiketoimintaan ja ymmärrä viennin merkitys. Lisäksi yritysten tulee viimeistään nyt saada riskienhallintaprosessinsa kuntoon.

Suojautumalla luottotappioilta esimerkiksi luottovakuutuksen avulla saat merkittävän kilpailuedun markkinoilla ja uskallat laajentaa liiketoimintaasi ilman pelkoa tulevasta.

Jos haluat lukea lisää aiheesta, lataa koko analyysimme täältä.


Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja