Uusi vuosi, uudet kujeet(ko)? 1/2021

Huh huh, mikä vuosi! Tästä vuodesta on pakko tulla parempi.

Kuoppia on vielä edessä, eikä polku tule olemaan tasainen. Uusia haasteita heitetään eteemme jatkuvasti. Toisaalta vaikeudet opettavat ja vahvistavat meitä jokaista. Koronan takia olemme väkisinkin joutuneet sopeutumaan ja miettimään, mikä meille on tärkeintä. 

Mitä koronavuosi meille opetti?

Pärjätäksemme muuttuvassa maailmassa tarvitsemme sopeutumiskykyä. Se on avain selviytymiseen. Monissa yrityksissä mietitäänkin nyt kuumeisesti, miten kehittää liiketoimintaa oikeaan suuntaan. Strategia on voinut muuttua täysin koronavuoden vuoksi. On haettu uusia kumppaneita ja lähtölaukauksia, yritetty keskittyä olennaiseen ja karsia epäolennaisia asioita. Kaiken tämän hullunmyllyn keskellä parhaiten ovatkin pärjänneet ne yritykset, jotka ovat pystyneet reagoimaan nopeasti, olemaan joustavia sekä tarjoamaan asiakkailleen lisäarvoa.

Yllätykset eivät varmasti tule loppumaan. Varaudu siis mahdollisimman hyvin myös tulevaisuudessa. Tietyt asiat eivät ole omissa käsissäsi, mutta kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa. Turvaamalla yrityksesi kassan saat puskuria tulevaisuuden haasteisiin kaupankäynnin osalta. Näin voit keskittää energiasi täysipainoisesti liiketoimintaan, kun et joudu murehtimaan siitä, jäävätkö myyntisaatavat saamatta asiakkaan huonon taloustilanteen vuoksi. Konkurssilain muutos suojaa yrityksiä tammikuun loppuun saakka, ja helmikuusta alkaen maksun laiminlyöntiä koskevaa maksukyvyttömyysolettamaa on tarkoitus muuttaa velallisen eduksi. Tämä on yksi keino auttaa yrityksiä selviytymään kriisin yli.

Takaisin normaaliin elämään?

Vaikka vuosi 2021 näyttääkin paremmalta, emme tule pääsemään yhteiskunnassa edes lähelle ”normaalia” vielä aikoihin. Korona ei näytä päästävän otteestaan helpolla. Loppuvuodesta kuvittelimme jo olevamme voiton puolella, kunnes kävi ilmi, että virus on muuntautunut ja leviää nopeasti. Lisäksi rokotteiden jakelu on alkanut hitaasti, ja niitä on tullut maahamme odotettua vähemmän. Toiveikkuus on hiipunut, mutta nyt jos koskaan peräänkuulutan suomalaista sisua!

Meistä jokaisen tulee tehdä osansa. Hyvää tulevaisuutta ei rakenneta ilman vahvaa taloutta ja yhteistyötä. Yrittäjillä on ollut pitkään jo vaikeaa, ja nostan peukkua kaikille, jotka ovat pystyneet tavalla tai toisella jatkamaan liiketoimintaansa. Se jos mikä on vaatinut kovaa luonnetta.

Nyt pitää vaan jaksaa laittaa tossua toisen eteen, vaikka sattuisi. Tämä ei ollutkaan pikamatka, vaan maraton. 

Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja