Oletko hionut pelistrategiaasi? 11/2020

Vuosi 2020 on ollut haastava, emmekä ole vielä selvinneet siitä. Selviytymistaistelu saa siis jatkoa monen osalta. Kukaan ei ole vielä löytänyt koskemattomuussymbolia.

Koronarajoitukset tiukentuivat Euroopassa ja talous on ajautumassa globaalisti sokkitilaan. Nyt tarvitaankin järeitä toimenpiteitä talouden sekä yritysten toimintakyvyn turvaamiseksi. Rajoitusten ja ihmisten varovaisuuden vuoksi monen yrityksen liikevaihto on tippunut radikaalisti, ja on siinä rajoilla, selviytyvätkö ne enää ensi vuoteen. Ulkoiset rahoitustarpeet ovat kasvussa, ja tarvitsemme vahvaa luotonantokykyä, jotta voimme pelastaa vaikeuksissa kamppailevat yritykset. 

Kestääkö taloutemme vielä toisen sulkutilan?

Hallituksella on nyt suuri vastuu päätösten teossa. Rajoituksilla on väistämättä yhteiskunnallisia sekä taloudellisia seurauksia. Paineet ovat kovat, ja pian saattaa kuohahtaa yli ja kunnolla. Taloustilanteen heikkeneminen näkyy viiveellä, ja tämän vuoksi liika hätiköinti pahentaa tilannetta. 

Pahimmassa skenaariossa tilanne jatkuu vielä vuosia. BKT:n ennustetaan tippuvan, ja pahimman olevan vielä edessä. Nyt kannattaakin harkita ulkopuolista apua kaupankäyntiin. Uusi normaali on tullut jäädäkseen, ja tämän kanssa meidän on elettävä. Tätä kurjaa peliä ei ole vielä saatu päätökseen.

Valtiot ovat ottamassa huimia määriä velkaa. Vielä muutama vuosi sitten emme olisi voineet kuvitella tällaista tilannetta. Talouskuri on höllentynyt. Nyt halutaan vaan selviytyä kriisistä ja miettiä myöhemmin, miten velat hoidetaan. 

Osa yrityksistä saa nyt helpommin lisää lainaa, mutta tämä ei auta niitä yrityksiä, jotka ovat jo pahasti veloissa tai joilla on niukasti vakuuksia. Yritykset suhtautuvatkin ylimääräiseen velkaan varauksella. Kaupankäynnin tukeminen ja riskien minimointi ovat kaiken ytimessä, ja kannattavuus tulee saada tavalla tai toisella turvattua, jotta liiketoiminta voi pyöriä. Tähän löytyy myös muita keinoja kuin pelkkä velan ottaminen.

Onko sinun yrityksesi valmis muuttamaan pelistrategiaansa?

Maksuviiveiden ollessa kasvussa, myyntisaatavat kannattaa turvata. Aina kannattaa olla ässä hihassa, mikäli eteen tulee hankala tilanne, ja asiakas on esimerkiksi maksukyvytön tai ajautunut konkurssiin. Luottovakuutus on mainio keino saada etulyöntiasema kentällä.  

Omilla valinnoillaan jokapäiväisessä elämässä voi saada aikaan jo paljon. Kukapa ei haluaisi olla luottavaisin mielin ja uskoa tulevaisuuteen vaikeina hetkinä. Ei vaivuta epätoivoon. Tässä pelissä ei ole vain yhtä voittajaa tai häviäjää. Yhteistyö on ainoa keino menestykseen. Joukkue on enemmän kuin osiensa summa. 

Älä jää jumittamaan kentän laidalle, lähde mukaan peliin!


Juhani Laitala


Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja