Rokkaisiko Hanoi? 03/2020

Yritykset hakevat kasvua, mutta ovat epävarmoja siitä, minne kannattaisi suunnata.

Kehittyvillä markkinoilla on useita uusia potentiaalisia vientimaita, jotka tarjoavat mahdollisuuden liiketoiminnan kasvattamiseen.

 

Mistä maista löytyvät vahvimmat kasvunäkymät tänä vuonna?

 

Brasilia, Kolumbia, Vietnam, Kazakstan, Senegal ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat eivät ole kovinkaan herkkiä maailmantalouden muutoksille. Atradiuksen ekonomistien helmikuussa julkaiseman talouskatsauksen mukaan näillä markkinoilla lisääntyvä kaupan monialaistuminen, investointien voimakas kasvu ja dynaamiset kotimarkkinat tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia myös suomalaisille vientiyrityksille.

 

Voisiko esimerkiksi Vietnamista löytyä yrityksellesi uusi potentiaalinen kauppakumppani?

Maan BKT:n kasvun odotetaan pysyvän korkealla vahvan viennin ja teollisuustuotannon tukemana.

 

Mukavuusalueella on mukava möllötellä, mutta menestymisen kannalta uusille markkinoille iskeminen voi olla järkevä päätös. Yrityksissä pelätään usein riskejä, joita uudet kauppakumppanit tuovat mukanaan. Ei toki kannatakaan lähteä syöksymään pää kolmantena jalkana kohti tuntematonta. Riskienhallinta on erittäin tärkeää, kun lähdetään laajentamaan liiketoimintaa.

 

Viisautta onkin tutkia etukäteen, missä paistaa aurinko ja missä on myrskyvaroitus. Itse ainakin loikoilisin mieluummin rennosti auringossa kuin värjöttelisin myrskytuulessa.

 

Kauppasota, koronavirus, luonnonkatastrofit…uhkia tulee ja menee. Maailma muuttuu ja myös yritysten pitää pystyä muuttumaan tarpeen vaatiessa. Rohkeutta on nyt uskoa omaan tekemiseensä. Kokeile uutta ja haasta itsesi. Uskalla olla utelias.

 

Vastoinkäymisetkin kuuluvat toki elämään, ja välillä sade piiskaa vasten kasvoja. Jos asiat olisivat liian helppoja, ei onnistumisestakaan osattaisi nauttia. Vastoinkäymiset opettavat keskittymään olennaiseen. Pahinta on jäädä myrskyyn makaamaan.

 

Uskaltaisitko pöyhiä omaa pesääsi?

 

Asioita on aina mahdollista tehdä paremmin tai ainakin uudella tavalla. Yrittäminen on eräänlaista selviytymistaistelua, mutta älä silti luovuta. Yksin ei tarvitse selviytyä.

 

Talouskatsauksen pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.

 

Juhani Laitala