Puhalla uutta henkeä kaupankäyntiin 4/2021

Henkistä kanttia on koeteltu jo pitkään, ja monella alkaa turnauskestävyys pikkuhiljaa hiipua. Vaaditaan kykyä nähdä tämän kaiken yli.

Miltä tulevaisuuden näkymät vaikuttavat?

Euroopan maista osa on jo laatinut alustavan aikataulun, jonka mukaan rajoituksia puretaan. Euroalueella talous lähtee nousuun vähitellen. Samaan aikaan rahataloudellinen tuki on välttämätöntä, kun maat palaavat takaisin normaaliin talouselämään. Atradiuksen julkaiseman ennusteen mukaan globaalin kaupan näkymät tänä vuonna ovat hyvät, sillä kaupan kasvu on osoittanut elpymistä viime vuoden toisella puoliskolla. Osittainen elpyminen tapahtuu todennäköisesti tänä vuonna, mutta kaupankäynnin odotetaan palaavan pandemiaa edeltävälle tasolle vasta vuonna 2022. 

Mistä ammennat lisävoimaa jaksamiseen?

Tämä(kin) vuosi menee enemmän tai vähemmän palautuessa ja rokotusvuoroa odotellessa. Tärkeää on huolehtia jaksamisesta. Ei vain taloudellisesti, vaan myös henkisesti. Kun tiedät yrityksesi olevan turvassa mahdollisilta riskeiltä, on sinulla yksi murhe vähemmän. Näin voit keskittyä muihin tärkeisiin asioihin, sillä energiaa tulee riittää myös innovointiin ja strategiseen suunnitteluun, jos haluat selviytyä voittajana koronan liiketoiminnalle aiheuttamista vaikeuksista. Muista siis hengittää syvään ja ammentaa voimaa pienistäkin positiivisista asioista. Helposti keskitymme vain ympärillä oleviin uhkiin ja negatiivisiin asioihin, mikä on meillä sisäänrakennettua. Voit itse valita, miten otat haasteet vastaan.  

Mitä riskienhallintakeinoja yrityksesi käyttää?

Työkaluja on tarjolla. On tärkeää oivaltaa, ettei kaikkea kannata tehdä yksin. Sanoisin, että yhteisöllisyys on avain, joka vie yrityksen kriisin yli. Tehdään yhdessä asioista mahdollisia. On täysin okei näyttää olevansa haavoittuva ja tarvitsevansa apua. 

Ottamalla käyttöösi luottovakuutuksen uskallat olla rohkeampi, kun tiedät, että joku on tukenasi ohjaamassa oikeaan suuntaan. Luottovakuutuksen käyttäminen on helppoa, ja sen hinta on halvempi verrattuna moniin muihin suojausmekanismeihin. Myyntisaamisten suojaaminen onkin pelastanut monia yrityksiä konkurssilta. 

Menestyminen on tavoittelemisen arvoista.

Pääset lukemaan ennusteen maailmantalouden näkymistä täältä.
 
Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja