Onko yrityksesi riskienhallinta kunnossa? 4/2019

Synkkiä pilviä on muodostunut taivaalle. Vuodesta 2019 on tulossa haastava yrityksille.

Atradiuksen ekonomistien tekemän tuoreen julkaisun mukaan yritysten maksukyvyttömyyden odotetaan kasvavan tänä vuonna. Erityisesti Länsi-Euroopassa konkurssien määrä on kasvussa, ja Englannissa sekä Italiassa liiketoimintaolosuhteet ovat yrityksille erittäin vaikeat. Maailmantalouden kasvun hidastuminen vaikuttaa negatiivisesti markkinoihin. Syöksykierteeseen on onneksi vielä matkaa, vaikkakin ennusteet ovat heikentyneet.

Epävarmassa taloudellisessa tilanteessa riskienhallinta korostuu. Yritysten liika luotto yhteistyökumppaneihin voi kostautua pahasti. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen vaihtelee mm. maittain ja toimialoittain, ja tämän vuoksi myyntisaatavien suojaus onkin elintärkeää, mikäli haluaa varmistaa oman selustansa ja kaupankäynnin jatkumisen.

Myisitkö itse tavaroita tuntemattomalle, joka lupaa maksaa joskus myöhemmin? Tätä kysymystä kannattaa miettiä.

Yritysten luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt merkittävästi, ja erityisesti vientialat ovat haluttomia investointeihin. Turhia riskejä ei ole syytä ottaa. Suojaamalla myyntisaatavasi vältät turhat luottotappiot, käyt kauppaa turvallisesti uusillakin markkinoilla ja uskallat myydä lisää.

Kuten sanottu, euroalueen maat kärsivät asiakkaiden maksukyvyttömyyden lisääntymisestä tänä vuonna. Suomalaisyritysten kannalta erityisesti saksalaiset ja ruotsalaiset asiakkaat ovat luupin alla. Maailmankaupan epävarmuus, kauppajännitteet Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä sekä työvoiman tarjonnan rajoitukset asettavat haasteita viennille. Varuillaan kannattaa aina olla. Niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Kannattaako tulevaisuuden markkinatilanteesta olla huolissaan?

Tämä riippuu täysin siitä, osataanko yrityksissä varautua tilanteeseen hyvissä ajoin. Tähän on kaksi helppoa keinoa: seurata maksutapakäyttäytymistä ja suojata myyntisaatavat. Atradiuksella on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäymisestä, ja näiden tietojen avulla voit jo ennakkoon minimoida turhat riskit.

Kun riskit ovat hallussa, voit tehdä rauhallisin mielin uusia kauppoja.

Voit lukea koko julkaisun täältä.

Juhani Laitala

Vastuuvapausilmoitus

Täällä esitetyt tiedot on tarkoitettu vain yleisiksi tiedoiksi, eikä niitä voida pitää luotettavina kuvauksina. Voimassaolevat ehdot löytyvät varsinaisesta vakuutuskirjasta tai kyseistä tuotetta tai kyseisiä palveluita koskevasta sopimuksesta. Minkään täällä esitetyn ei voi katsoa oikeuttavan tai velvoittavan Atradiusta mihinkään tai tekemään Atradiusta vastuunalaiseksi, mukaan lukien velvollisuus asiakkaidesi due diligence -tarkastuksiin puolestasi. Jos Atradius tekee due diligence -tarkastuksen tietylle loppuasiakkaalle, tarkastus johtuu Atradiuksen omista vakuutustarpeista, eikä sen tarkoitus ole hyödyttää vakuutuksenottajaa tai muuta tahoa. Atradiusta, siihen liittyviä yrityksiä tai sen haara- tai tytäryhtiöitä ei myöskään voi missään tapauksessa pitää korvausvelvollisena suorista, epäsuorista, erityisistä, satunnaisista tai välillisistä vahingoista, jotka johtuvat tällä sivulla esitettyjen tietojen käytöstä.