Miten menee länsinaapuri Ruotsissa? 5/2017

Kovat pärjäävät vaikeinakin aikoina. Näin on käynyt ainakin saksalaisille ja ruotsalaisille yrityksille, jotka ovat porskuttaneet eturintamassa läpi Eurooppaa kohdanneen taantuman.

Ruotsi on meille monessa mielessä hyvä mittari. Länsinaapuri on meidän toiseksi suurin vientikumppanimme, sillä Suomi vei tavaraa Ruotsiin viime vuonna yli 5,5 miljardilla eurolla.

Yllättävää kyllä, tänä vuonna Ruotsin ylle on kasautunut tummia pilviä. Atradiuksen uusin maaraportti paljastaa, että maksukyvyttömien yritysten määrä kääntyy kolmen prosentin kasvuun. Maksukyvyttömyystilasto menee ensimmäistä kertaa väärään suuntaan sitten vuoden 2013.

Yritysten maksuvaikeuksista kielii sekin, että joka kolmas kansainvälinen lasku menee maksuun vasta eräpäivän jälkeen. Luottoriskit ovat kasvaneet korkeiksi etenkin metalli- ja terästeollisuudessa. Pilviä on useilla muillakin toimialoilla, kuten rakentamisessa, palveluissa, auto-, paperi- ja tekstiiliteollisuudessa.

Myös Ruotsin bruttokansantuote on jäämässä tänä vuonna 2,2 prosenttiin. Suomelle tällainen lukema olisi jättipotti, mutta Ruotsissa on totuttu parin viime vuoden aikana kolmosella alkaviin lukuihin.

Miten siis länsinaapurillamme Ruotsilla menee?

Hyvin. Suomalaisyritysten on kuitenkin turha tuudittautua valheelliseen kuvaan maasta, jossa kaikki menestyvät. Eurooppalaisittain katsottuna Ruotsi on edelleen mallimaa. Muualla Euroopassa pilvet ovat paljon tummempia.

Riskit ovat siis kasvussa. Yritykset aikovat varautua pidentyneisiin maksuehtoihin, maksuviiveisiin ja jopa luottotappioihin. Tänä vuonna joka viides yritys lisää suojauksia myyntisaatavien menettämisen pelossa. Suomalaistenkin yritysten on hyvä muistaa, että pieni pelko on myös viisauden alku.

Juhani Laitala

Vastuuvapausilmoitus

Täällä esitetyt tiedot on tarkoitettu vain yleisiksi tiedoiksi, eikä niitä voida pitää luotettavina kuvauksina. Voimassaolevat ehdot löytyvät varsinaisesta vakuutuskirjasta tai kyseistä tuotetta tai kyseisiä palveluita koskevasta sopimuksesta. Minkään täällä esitetyn ei voi katsoa oikeuttavan tai velvoittavan Atradiusta mihinkään tai tekemään Atradiusta vastuunalaiseksi, mukaan lukien velvollisuus asiakkaidesi due diligence -tarkastuksiin puolestasi. Jos Atradius tekee due diligence -tarkastuksen tietylle loppuasiakkaalle, tarkastus johtuu Atradiuksen omista vakuutustarpeista, eikä sen tarkoitus ole hyödyttää vakuutuksenottajaa tai muuta tahoa. Atradiusta, siihen liittyviä yrityksiä tai sen haara- tai tytäryhtiöitä ei myöskään voi missään tapauksessa pitää korvausvelvollisena suorista, epäsuorista, erityisistä, satunnaisista tai välillisistä vahingoista, jotka johtuvat tällä sivulla esitettyjen tietojen käytöstä.