Markkinoiden uusi kukoistus? 9/2021

Rokotusten ansiosta maailmantalous alkaa näyttää elpymisen merkkejä.

Muuttuvia tekijöitä on kuvioissa kuitenkin paljon. Talouden kasvua uhkaavat viruksen uusien, tarttuvampien varianttien leviäminen. Tämä skenaario voi hidastaa merkittävästi kasvua tulevina vuosina.
 
Atradiuksen uusimman talouskatsauksen mukaan euroalueen BKT-tason odotetaan palautuvan pandemiaa edeltäneelle tasolle vuoden 2022 loppuun mennessä. Elpyminen on kuitenkin epätasaista ja etenkin turismista riippuvaiset Etelä-Euroopan maat ovat jääneet siinä jälkeen Pohjoismaista. 

Yritykset ovat hyötyneet rajoitustoimien höllentämisestä. Koronavirusrokotteiden edistyminen onkin yksi syy valoisampiin tulevaisuuden näkymiin. Deltamuunnos ei ole ainakaan vielä vaikuttanut merkittävästi euroalueen talouteen. Euroalueen talouden piristyminen vaikuttaa suotuisasti myös Suomen markkinoihin.

Millaista kyytiä on odotettavissa?

Tasaista kyytiä ei ainakaan ole tiedossa, vaikkakin positiivisia merkkejä on ilmassa. Vientimarkkinoilla kysyntä kasvaa, ja maailmankauppa vilkastuu. Tämä jos mikä on hyvä uutinen! Tässä kohtaa onkin tärkeätä varmistaa, että yritys pystyy toteuttamaan strategiaansa ja saavuttamaan tavoitteensa ulkoisista uhista huolimatta. Huolellinen taustatyö tekee yrityksistä kestävämpiä ja kannattavampia. 

Asennemuutosta kehiin?

Jotta voimme päästä uudelleen kiinni kasvuun, tarvitaan muutosta asenteisiin. Uskalla tuoda omaa osaamistasi esille rohkeammin ja ota oppia kasvuyrityksistä. Suomalaisyritykset ovat osoittautuneet vahvoiksi poikkeusolosuhteissa, eli kriisi voi todellakin olla myös mahdollisuus luoda jotain uutta.

Yritysten pitää uskaltaa ottaa riskiä myös rajojen ulkopuolella ja tehdä vientikauppaa. Viennin riskeiltä voi suojautua monin eri tavoin, ja esimerkiksi luottovakuutus on hyvä keino turvata liiketoiminnan jatkuvuus. Suurin virhe on jättää ennakointi tekemättä, sillä korona on muokannut toimintaympäristöä pysyvästi.

Emme ole palaamassa entiseen, vaan edessä on uusi vaihe.

Käy lukemassa uusin talousennusteemme täältä.

    
Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja