Maksukyvyttömyys mörkönä 5/2023

Konkursseilta ja yritysten kaatumisilta ei voida välttyä nykyisellä menolla. Uuden strategian on oltava kunnossa, kun vanhat rakenteet romahtavat.

Moni tähtää nyt kansainvälisille vesille. Haetaan kansainvälistä kasvua, mutta etenkin näinä epävakaina aikona on tärkeää pitää huolta selustastaan. Kukaan muu ei sitä yrityksesi puolesta tee. Tieto potentiaalisen asiakkaan maksutapakäyttäytymisestä on tärkeää siinä vaiheessa, kun lähdetään harkitsemaan yhteistyötä. Millekään markkinalle ei kannata suunnistaa sokkona etenkään nyt, kun maksukyvyttömyystapaukset ovat kasvussa.

Atradiuksen uusimman ennusteen mukaan maksukyvyttömyystapaukset lisääntyvät maailmanlaajuisesti tänä vuonna pandemia-ajan päättymisen ja zombie-yritysten konkurssien vuoksi. Erityisesti Pohjois-Amerikassa kasvu on suhteellisen voimakasta, kun taas Euroopassa kasvu on lievempää. Vuonna 2024 kuva on vaihtelevampi. Ennustamme maksukyvyttömyystapausten lisääntyvän maailmanlaajuisesti 12 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.

Maailmanlaajuinen rahapolitiikan kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidastavat edelleen maailmantaloutta, ja erityisesti Yhdysvalloissa ja Euroopassa kasvu pysähtyy. Inflaatio on alkanut hellittää suurimmilla markkinoilla, mutta on edelleen keskuspankkien tavoitteita korkeampaa. Siksi Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankkien odotetaan pitävän ohjauskorot nykyisellä korkealla tasolla ja mahdollisesti nostavan niitä vielä lisää. Korkea inflaatio, kireät rahoitusehdot ja supistuvat säästöpuskurit tukahduttavat kysyntää.

Pahin mahdollinen skenaario?

Jos yritys ei osaa varautua toimintaympäristössä vaaniviin uhkiin etukäteen, seurauksena voivat olla isot luottotappiot ja yritystoiminnan pysähtyminen, pahimmassa tapauksessa jopa konkurssi. Tulevat vuodet ovat edelleen haasteellisia yrityksille. Niiden on selviydyttävä synkässä maailmassa, jossa ei ole yhtä avokätistä valtion tukea kuin pandemian aikana. Lisäksi ne kohtaavat markkinan, jossa rahoitusehdot ovat huomattavasti tiukemmat, mikä on ongelma yrityksille, jotka ovat ottaneet paljon velkaa pandemian aikana.

Luottovakuutus on yksi helpoimmista keinoista suojautua riskeiltä. Alla muutama vinkki, miten menestyä myös vaikeina aikoina:

  1. Pidä huolta asiakkaista. Pidä kirkkaana mielessä, miten yrityksen toiminta tuottaa arvoa asiakkaillenne ja keskity siihen. Asiakkaat kaipaavat nyt entistä nopeampaa ja parempaa palvelua.
  2. Hyödynnä tietoa. Muutosten keskellä tieto lisää turvaa. Meillä on esimerkiksi tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä. Tämä on erityisen hyödyllistä yrityksesi toiminnan laajentuessa entuudestaan tuntemattomille markkinoille.
  3. Uskalla nähdä kriisin yli. Pidemmän aikavälin kehitystä ei kannata lopettaa. Ne yritykset, jotka rakentavat kestävän pohjan kriisien aikana, kukoistavat niiden jälkeenkin. Älä siis lopeta järkeviä investointeja.

Oikeanlaisen yhteistyökumppanin avulla pysyt kilpailukentällä menossa mukana ja minimoit kaupankäynnin riskit kuten asiakkaasi maksukyvyttömyyden ja luottotappiot.

Onko yrityksesi riittävän ketterä menemään kriisin yli? Tätä kysymystä kannattaa pohtia.

Jos haluat lukea lisää aiheesta, lue koko raportti täältä.

 

Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja