Listasimme kovimmat kasvumarkkinat 3/2019

Suomalaisten vientiyritysten kannattaa kääntää katseensa nopeasti viiteen maahan. Indonesiasta, Vietnamista, Bulgariasta, Marokosta ja Perusta löytyy nimittäin tämän vuoden lupaavimmat kasvumarkkinat.

Atradius tekee listauksen kasvukohteista vuosittain. Ekonomistiemme arviossa maiden kasvua siivittävät kaupan monipuolistuminen, vahva investointien kasvu ja dynaamiset sisäiset markkinat. Mikään viisikosta ei löydy Suomen viennin kärkikymmeniköstä. Tavaraviennin osuus näihin kohteisiin oli viime vuoden tammi-marraskuussa 1,6 prosenttia koko viennistä.

Etenkin Indonesiassa olisi potentiaalia paljon suurempiin lukuihin kuin tammi-marraskuun 340 miljoonaa euroa. Positiivista on kuitenkin se, että vienti saarivaltioon oli kaksinumeroisissa kasvuluvuissa toista vuotta peräkkäin. Indonesiassa panostetaan nyt voimakkaasti infrainvestointeihin. Lisäksi Kaakkois-Aasian suurimman talouden luulisi kiinnostavan energia-, biotalous- ja cleantech-alan yrityksiä.

Marokko on lähes yhtä iso vientikohde kuin Indonesia. Sen jälkeen tulee hiljaisempaa. Hieman yllättäen Bulgaria on viennin osalta viisikosta viimeinen. Jostain syystä suomalaisyritykset karsastavat tätä EU-maata.

Suurten yritysten kynnys myydä eksoottisempiin maihin on paljon matalampi kuin pk-yrityksillä. Syykin on selvä: isommat riskit.

Kaakkois-Aasiassa kaupankäynti vaatii läsnäoloa ja henkilökohtaisia suhteita. Sähköpostilla ei kauppaa synny. Myös kilpailu on kovaa. Lisäksi pitäisi tuntea asiakkaan kyky ja halu maksaa laskunsa.

Yksi myyntisaatavien suojausmekanismeista on luottovakuutus. Sen ansiosta asiakkaalle voi myydä luotolla ja vähentää ainakin luottotappioiden riskiä. Kun taloudelliset riskit ovat hallinnassa, yritys voi keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli myyntiin.

Lue koko raportti täältä

Juhani Laitala