Koskeeko korona- vai inflaatiopiikki enemmän? 2/2022

Pandemia ei ole vielä ohi, mutta maailma on pikkuhiljaa oppinut elämään sen kanssa.

Vuosi ei lähtenyt käyntiin järin positiivisella meiningillä. Tartuttavammat koronavirusmuunnelmat ovat käynnistäneet useita uusia tartunta-aaltoja. Tilanne pistää mielen matalaksi, pakko myöntää. 

Samaan aikaan maailmantalouden haasteina ovat tuotannon pullonkaulat, korkeammat energian hinnat ja kasvaneet kuljetuskustannukset, jotka kiihdyttävät inflaatiota. Pandemian voimistuminen on suurin riski kasvunäkymille, mikä saattaa johtaa 1,6 % hitaampaan maailman BKT:n kasvuun vuoden 2023 loppuun mennessä. Tartuntojen nopeampi leviäminen yhdistettynä uusiin toimenpiteisiin voi ajaa maailmantalouden pohjamutiin.

Onko mitään tehtävissä?

Selusta on ainakin hyvä suojata. Markkinoilla tapahtuu äkillisiä muutoksia, ja on todella vaikea ennustaa, mikä tilanne tulee olemaan edes kuukauden päästä. Olemme jatkuvassa sodassa koronaa vastaan, ja tämä koettelee jaksamista. Olemmeko voittajia vai häviäjiä? Se on paljolti kiinni siitä, miten olet varautunut pahimpaan. Kun riskienhallinta on kunnossa, on sinulla paremmat aseet taskussa.

On muutamia syitä siihen, miksi suomalaisyritykset ovat pärjänneet kohtalaisen hyvin korona-aikana. Epävarmuuden vallitessa yritykset aloittivat välittömästi sopeuttavat toimenpiteet. Turhia kuluja karsittiin, kassaa suojeltiin mm. luottovakuutuksella, ja näin varmistettiin liiketoiminnan jatkuvuus. On myös huomattu, että menestyvien yritysten yhteisenä tekijänä on vahva asiakaskeskeisyys. On pohdittava, ymmärretäänkö asiakkaiden liiketoimintaa oikeasti ja osataanko luoda tuotteita ja palveluja, jotka vastaavat heidän tarpeisiinsa. Jos haluaa olla edelläkävijä, täytyy tarjota merkityksellisiä kokemuksia ja olla ennakoiva.

Miltä tulevaisuus sitten näyttää yritysten kannalta?

Vahvasta kysynnästä huolimatta toimitusketjuihin liittyvät ongelmat ovat tyhjentäneet tehtaiden hyllyt ja nopeuttaneet inflaatiota. Yhdysvalloissa inflaatio oli kehittyneiden markkinoiden korkein (4,6 %), ja sen odotetaan pysyvän suhteellisen korkeana (4,0 %) vuonna 2022. Euroalueen inflaatio oli 2,5 prosenttia, ja sen ennustetaan pysyvän lähellä tätä tasoa vuonna 2022. 

Koska inflaation piikki heikentää ostovoimaa, odotamme maailmanlaajuisen BKT:n kasvun hidastuvan, mutta pysyvän positiivisena. Inflaatio hiipunee suurelta osin seuraavan kahden vuoden aikana, koska nykyinen vaihe heijastelee epänormaalia tilannetta. Myös koronaepidemiassa on jo nähtävissä helpottamisen merkkejä.

Sopeudu, varaudu ja ole tilanteen herra.

Lue uusin raporttimme maailmantalouden näkymistä täältä.


Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja