Kasvun avaimet hukassa? 12/2020

Joulua vietetään tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Korona on aiheuttanut sydämen tykytystä jo keväästä saakka. Eikä tilanteessa ole vielä merkkejä paremmasta. Innolla ja kauhulla odotammekin, mitä vuosi 2021 tuo tullessaan. Alkavat rokotukset antavat kuitenkin uskoa huomiseen, mutta avaavatko ne tien ulos lockdownista. 

Epidemian laajentuessa taloutemme on vaarassa. Yritykset ovat peloissaan, velat kasvavat, taseet heikkenevät ja investoinneista luovutaan. Maksuviiveet lisääntyvät, ja työttömyys pahenee. Dominoefekti on valmis ja tilanne on pian takalukossa. Kunhan saamme pandemiasta otteen, voimme pikkuhiljaa alkaa avata yhteiskuntaa, saamme kysynnän kasvuun, ja avautuu mahdollisuus nostaa kaappiin lukitut investointihankkeet uudelleen työpöydälle. Uusi alku saa taas jalansijan. Tämä onnistuu ainoastaan yhteistyöllä toimimalla suositusten mukaan. 

Poikkeuksellinen tilanne on pakottanut suomalaisyrityksiä miettimään asioita laatikon ulkopuolelta. Nyt jos koskaan on tultava ulos omalta mukavuusalueelta. On tehtävä asioita toisin ja yritettävä olla optimistinen tulevaisuuden suhteen. Älä jää rypemään negatiivisuudessa, vaan katso kirkkain silmin kohti huomista. Kyllä me tämä handlataan!

Haluatko keskittyä rauhassa uusiin hankkeisiin ja asiakkaisiin?

Muista, että vanhat avaimet eivät avaa uusia ovia. Muutos on asia, joka on pakko hyväksyä, mikäli haluaa jatkaa liiketoimintaansa. Ajat ovat nyt toiset. Jos toiveissa on liikevaihdon kasvu, tarvitset tähän lisäkäsiä. 

Paras tapa on valita itselleen kumppani, joka tukee kaupankäyntiäsi. Minimoimalla turhat riskit liiketoiminnan suhteen, sinun ei tarvitse turhaan murehtia onko kassasi turvattu. Voit avata uusia ovia ja tehdä ensi vuodesta paremman. Uudet avaimet taskussa on mukava ottaa vastaan vuosi 2021.

Nostan hattua kaikille meille, jotka ovat tinkineet mukavuuksistaan ja jaksaneet noudattaa suosituksia. Tilanne on ollut pitkään jo syvältä, mutta ei lipsuta nyt. Ollaan jo voiton puolella. 

Rauhallista Joulun aikaa kaikille!

 

Juhani Laitala

Kirjoittaja on Atradius Suomen maajohtaja