Katso sääennuste – Kertoo monta tärkeää tietoa 5/2018

Kovat pärjäävät vaikeinakin aikoina. Näin on käynyt ainakin saksalaisille ja ruotsalaisille yrityksille, jotka ovat porskuttaneet eturintamassa läpi Eurooppaa kohdanneen taantuman.

Ruotsi on meille monessa mielessä hyvä mittari. Länsinaapuri on meidän toiseksi suurin vientikumppanimme, sillä Suomi vei tavaraa Ruotsiin viime vuonna yli 5,5 miljardilla eurolla.

Yllättävää kyllä, tänä vuonna Ruotsin ylle on kasautunut tummia pilviä. Atradiuksen uusin maaraportti paljastaa, että maksukyvyttömien yritysten määrä kääntyy kolmen prosentin kasvuun. Maksukyvyttömyystilasto menee ensimmäistä kertaa väärään suuntaan sitten vuoden 2013.

Yritysten maksuvaikeuksista kielii sekin, että joka kolmas kansainvälinen lasku menee maksuun vasta eräpäivän jälkeen. Luottoriskit ovat kasvaneet korkeiksi etenkin metalli- ja terästeollisuudessa. Pilviä on useilla muillakin toimialoilla, kuten rakentamisessa, palveluissa, auto-, paperi- ja tekstiiliteollisuudessa.

Myös Ruotsin bruttokansantuote on jäämässä tänä vuonna 2,2 prosenttiin. Suomelle tällainen lukema olisi jättipotti, mutta Ruotsissa on totuttu parin viime vuoden aikana kolmosella alkaviin lukuihin.

Miten siis länsinaapurillamme Ruotsilla menee?

Hyvin. Suomalaisyritysten on kuitenkin turha tuudittautua valheelliseen kuvaan maasta, jossa kaikki menestyvät. Eurooppalaisittain katsottuna Ruotsi on edelleen mallimaa. Muualla Euroopassa pilvet ovat paljon tummempia.

Riskit ovat siis kasvussa. Yritykset aikovat varautua pidentyneisiin maksuehtoihin, maksuviiveisiin ja jopa luottotappioihin. Tänä vuonna joka viides yritys lisää suojauksia myyntisaatavien menettämisen pelossa. Suomalaistenkin yritysten on hyvä muistaa, että pieni pelko on myös viisauden alku.

Juhani Laitala