Ennuste kääntyi – Yritysten maksukyky heikkenee 9/2018

Hehkutus historiallisesta vuodesta on syytä unohtaa, sillä ennusteet yritysten maksukyvystä menivät kerta heitolla uusiksi.

Ekonomistiemme tekemän uusimman laskelman mukaan maksukyvyttömien yritysten määrä kasvaa tänä vuonna peräti 12 prosenttia. Muutos aikaisempaan on suuri. Jopa dramaattinen. Aiemmissa ennusteissa maksukyvyttömiä yrityksiä piti olla vuoden lopussa vähemmän kuin kertaakaan koko mittaushistoriassa. Atradius on mitannut yrityksiä maittain maksukyvyttömyysindeksillä jo vuodesta 2007.

Jo viime vuonna Suomen indeksiluku painui alle sadan 96:ään. Uusimmassa ennusteessa indeksiluku on 107. Sekin on hyvä luku kansainvälisessä vertailussa, mutta mikä selittää näin dramaattista muutosta ja vieläpä talouden huippusuhdanteessa? Yritykset palkkaavat koko ajan lisää työvoimaa, kun kauppa käy niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Osa muutoksesta liittyy verottajan toimintaan. Verohallinnon tietojärjestelmämuutos aiheutti sen, että verottajan tekemien konkurssihakemusten määrä väheni muutostöiden aikana. Tämän vuoden tammikuussa verottaja teki moninkertaisesti konkurssihakemuksia viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Tietojärjestelmämuutos ei kuitenkaan selitä kaikkea. Ikävä trendi näkyy muissakin Pohjoismaissa. Tanskassa maksukyvyttömien yritysten määrä nousee 15 prosenttia, Norjassa yhdeksän prosenttia ja Ruotsissa prosentin. Ekonomistit arvioivat, että Pohjoismaita koetellut kuuma kesä on ajanut ainakin maatalouden ja siitä riippuvaiset yritykset ahtaalle.

Samalla on hyvä muistaa, että varuillaan kannattaa olla aina. Hyvinäkin aikoina lähes viidennes yrityksistä tekee tappiota. Pitääkö äkillisestä ennustemuutoksesta olla huolissaan? Kyllä ja ei.

Maksukyvyttömyys ajaa yrityksen nopeasti vaikeuksiin, joiden todennäköisin seuraamus on konkurssi. Asiakasyrityksen konkurssi on aina paha isku, jos myyntisaatavia ei ole suojattu.  Toisaalta vaikeuksissa olevat yritykset pystyy monesti tunnistamaan hyvissä ajoin seuraamalla niiden maksutapakäyttäytymistä.

Loppujen lopuksi kyse on yritystoiminnan riskeistä ja niiden hallinnasta. Valveutuneiden yritysten ei tarvitse säikähtää nopeitakaan muutoksia.

Juhani Laitala